صدور مجددکارت سوخت، اینبار بدون دردسر و دغدغه
صدور مجددکارت سوخت، اینبار بدون دردسر و دغدغه

فرزین سوادکوهی:خودکفایی در تولید بنزین هرچند کمک حال بزرگی در برون رفت از وابستگی کشور ایجاد کرد ، اما به همان نسبت بی تفاوتی ها نسبت به مصرف افزاینده آن را هم موجب شد. سقف بلنداستفاده مسرفانه از بنزین ارزان، نمودارهای روزانه خرید را بلند قامت تر کرد تا رفته رفته ،سایه وهمناک مصرف بی […]

فرزین سوادکوهی:خودکفایی در تولید بنزین هرچند کمک حال بزرگی در برون رفت از وابستگی کشور ایجاد کرد ، اما به همان نسبت بی تفاوتی ها نسبت به مصرف افزاینده آن را هم موجب شد.

سقف بلنداستفاده مسرفانه از بنزین ارزان، نمودارهای روزانه خرید را بلند قامت تر کرد تا رفته رفته ،سایه وهمناک مصرف بی رویه انرژی های فسیلی در جامعه امروز ایران را بر سرمردم مستولی کند.

براساس آمارهای ارائه شده در آخرین روز تیرماه سال جاری مصرف بنزین به ۱۲۱میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر رسید که رقمی اعجاب آور در مصرف این فرآورده در کشور است.

بر اساس اخبار منتشر شده در رسانه ها این رقم در عین حال در آخرین روزهای تابستانی که گذشت نیز یک بار دیگرثبت شد.

بعد تر مسئولان نیروی انتظامی کشور گفتند ثبت چنین عددی ، لزوما به معنی مصرف فیزیکی نیست و سوخت ارزان و دست باز خریداران سوداگر باعث شده قاچاق آن به خارج از مرزها نیز مزیدی برعلت باشد.

چندی بعد عضو اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی ایران از قاچاق روزانه دستکم ۲۰ میلیون لیتر بنزین به کشورهای همسایه خبرداد.

می شد حدس زد فروش روزانه ۱۰۰ میلیون لیتری بنزین در کشور کاسه ای زیر نیم کاسه دارد.

مصرف بی رویه بنزین و از آن بدتر قاچاق سوخت ارزان همه راه های چاره اندیشی برای سروسامان دادن به بازاراین فرآورده استراتژیک را بر مسئولان کشور بست و آن ها را برای مدتی تقریبا طولانی ،به چاره اندیشی مجدد واداشت.

بدین ترتیب با گذشت چند سال از حذف کارت سوخت،عقلای قوم مجددا به این نتیجه رسیدند که شاید رجوع دوباره به استفاده از کارت سوخت تا حدودی مانع این مصرف بی محابا شود.

بر این اساس دو سناریو پیش روی مسئولان قرار گرفت.یکی این که بنزین را از قیمت تکلیفی خارج و به قیمت تمام شده ودرحقیقت به قیمیتی چند برابری به فروش برسانند و دیگر آنکه فروش آن را تحت کنترل درآورند .روش اول –بخصوص در شرابط خاص اقتصادی این روزها-آنقدر حساسیت برانگیز بود که حتی مطرح کردنش هم موجی از تشویش و نگرانی را به راه می انداخت.

اما راه دوم تا حدودی معقولانه تر به نظر می رسید تا در وضعیت چالش برانگیز فعلی، عموم مردم فشار کمتری را احساس کنند.بنزین محصولی است استراتژیک که کوچکترین تغییری در قیمت آن ،مانند دومینو دیگر کالاها را هم به سوی گرانی بی حدو حصر سوق می دهد و چه بسا کشور را باسونامی جدید افزایش قیمت ها روبرو کند.

مطلوبیت روش دوم فارغ از این که از سفر کارت سوخت ها به مناطق مستعد قاچاق ممانعت خواهد کرد ،در عین حال  هرگونه تغییر در قیمت فروش بنزین رابا شیبی آرام روبروخواهد کرد و طبعا شوک قیمیتی را در بازار موجب نخواهد شد.

یکی از هوشمندی هایی که در طرح اخیر احیا کارت سوخت خودرو ها از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به کار گرفته شد ،جایگزینی کارت های بانکی به جای کارت سوخت بود.با این رویکرد ، ایده دولت الکترونیک هم یک گام به تحقق نزدیک تر شد.در این شیوه جدید ،دولت تصمیم گرفت کارت بانکی را به کارت سوخت متصل کند.بر این اساس یک صرفه جویی بزرگ دیگر نیز صورت گرفت تا مجددا هزینه های صدور کارت های جدید سوخت به کشور تحمیل نشود.

مدیران ارشد دولتی تصمیم گرفتند برای جلوگیری از قاچاق این فرآورده، سامانه کارت سوخت را مجددا فعال کنند تا مالکان خودرو و موتوسیکلت‌هایی که به هر دلیل فاقد کارت  هستند، بتوانند با مراجعه به سایت www.mob.gov.ir و یا نصب رایگان اپلیکیشن خدمات دولت همراه، نسبت به صدور کارت سوخت با اتصال به کارت بانکی خود اقدام کنند.

با این روش هر شخصی که کارت سوخت خود را گم کرده باشد و یاآن را همراه نداشته باشد می تواند با چندفرمان ساده از جایگاه های عرضه ، سوخت مورد نیاز خود را تامین کند.

بر پایه اظهارات محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات،  فعال کردن کارت بانکی برای خرید سوخت خودرو و یا موتورسیکلت باعث می شود دولت ۳۳۰ میلیارد تومان کمتر خرج کند تا به هدف خود یعنی توانمند تر ساختن دولت الکترونیک و همچنین احیا کارت سوخت دست پیداکند.

طبق اظهارات اخیر آذری جهرمی۵۵ درصد نازل‌های پمپ بنزین‌ها، به سیستم‌های متمرکز متصل شده‌اند و ۴۵ درصد نازل‌ها به دستگاه‌های پرداخت (pos) متصل هستند و تمام دستگاه‌ها که به‌صورت متمرکز در جایگاه‌های سوخت قرار دارند، به نازل‌ها متصل و به‌روزرسانی شده‌اند و از آن سو بانک مرکزی نیز به اپراتورهای پرداخت الکترونیک (psp) دستورالعملی صادر کرده که برمبنای آن دستگاه‌های پرداخت هرچه زودتربه‌روزرسانی شوند.

درعین حال از سوی متولیان امربه مردم اطمینان خاطر داده شده که به محض ثبت‌نام کاربر برای اتصال کارت سوخت به کارت بانکی، بانک مرکزی به بانک دارنده کارت دستور می‌دهد که کیف پول الکترونیکی داخل کارت محیا شود و امکان پرداخت مبلغ سوخت از طریق کارت بانکی دارنده کارت سوخت نیز فراهم گردد.

طبق برآوردهای به عمل آمده،سقف تقاضای کارت سوخت در دوره جدید به ۱۰ میلیون مورد خواهد رسید که اگر این میزان را با روش قدیمی صدور کارت سوخت مقایسه کنیم خواهیم دید، در این شیوه،مناقشه و تشتت صف های طولانی و صرف وقت و هزینه و دیوان سالاری اداری ودولتی به شکل قابل توجهی تقلیل خواهد یافت.

این درحالی است که در این روش، توانمندی گوشی های هوشمند مردم نیزبرای استفاده از اپلیکیشن های مورد نیاز و وب سرویس ها به کمک آنها خواهد آمد و بدین ترتیب دغدغه های نگران کننده برای صدور مجدد کارت سوخت به حداقل خواهد رسید.

اینک سامانه توزیع سوخت  یکبار دیگر به آزمونی جدید دعوت خواهد شد تا با این کار هم مصرف بی محابای بنزین تاحدودی کنترل شود و هم قاچاقچیان سوخت با موانع جدید روبرو شوند تا از این رهگذر، ازضرر هنگفت منابع عظیم کشور ممانعت به عمل آید.این که این آزمون تا چه حد می تواند ثمر بخش باشد وتجارب بدست آمده تا چه میزان مطلوبیت ایجاد کند نیاز به زمان دارد.اما بی تردید بر اساس مولفه های اقتصادی سوخت در ایران شاید بتوان گفت این شیوه یکی از معقولانه ترین روش هایی باشد که می شد به کار برد.