فرزین سوادکوهی- پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva):پارس جنوبی در آخرین روزهای سال یکبار دیگر شگفتی ساز شد و با راه اندازی بخش مهمی از هیبت عظیم خود وافزایش تولید گاز ومیعانات از فاز۱۳ و ۲۲تا ۲۴،سرفصل دیگری از توسعه اقتصادی کشور را رقم زد. به گزارش خبرنگار اعزامی ماهنامه و پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva) به استان […]

فرزین سوادکوهی- پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva):پارس جنوبی در آخرین روزهای سال یکبار دیگر شگفتی ساز شد و با راه اندازی بخش مهمی از هیبت عظیم خود وافزایش تولید گاز ومیعانات از فاز۱۳ و ۲۲تا ۲۴،سرفصل دیگری از توسعه اقتصادی کشور را رقم زد.

به گزارش خبرنگار اعزامی ماهنامه و پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva) به استان بوشهر، فازهای ۱۳ و ۲۲تا ۲۴ میدان گازی پارس جنوبی با حضور رییس جمهور، وزیر نفت و جمعی از مسئولان کشوری و لشکری به مدار بهره برداری آمد و به این ترتیب روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین ، ۱۵۰ هزار بشکه میعانات گازی، دو میلیون تن گاز اتان و تولید سالانه دو میلیون تن ال پی جی جهت صادرات از این فازهافراهم شد.

بر اساس این گزارش عصر امروز در شهرستان کنگان استان بوشهرطی مراسمی فازهای ۱۳ و ۲۲،۲۳ و ۲۴ میدان عظیم مشترک گازی پارس جنوبی افتتاح شد تا میزان تولید گاز کشور از این میدان افزایش یابد .

دستاورد جدید نفت وگازپارس

استخراج ۵۶ میلیون متر مکعب گازغتی ازفاز ۱۳ مخزن پارس جنوبی همراه با همین میزان گاز از فازهای۲۲ تا ۲۴ ف دستاورد جدید شرکت نفت وگاز پارس با همراهی قرارگاه خاتم الانبیا و گروه مپنا است که می تواند در شرایط تحریمی جای پای حضور صنعت نفت ایران را در تعاملات جهانی مستحکم تر سازد.

حسن روحانی رییس جمهور در آیین افتتاح این دو طرح اظهار داشت: آمریکا بداند  که ملت ایران در صفی واحد حضور دارد و در مقابل تحریم ها و فشارها سرفرود نخواهد آورد.

رییس جمهور ادامه داد: با قدردانی از وزارت نفت، قرارگاه خاتم و همه مدیران، مهندسان و کارکنان بابت این افتخار آفرینی، اظهارداشت: از ۱۰ فاز، به فعالیت ۲۵ فاز در پارس جنوبی رسیدیم و با این ۴ فاز، روزانه ۱۰۰ میلیون متر مکعب بر تولید گاز افزوده شد.

روحانی با بیان اینکه بهره‌برداری از این فازها برای ملت ایران مبارک و خوشحال‌کننده است، گفت: این بهره‌برداری ضربه محکمی به دشمنان این مرز و بوم بویژه آمریکا است که با اعمال تحریم های غیرانسانی و غیرقانونی، تصور می‌کردند تمامی طرح‌ها و پیشرفت‌های ملت ایران متوقف می‌شود.

روحانی افزود: آنها خیال می‌کردند با اعمال تحریم مردم ایران را چنان در فشار اقتصادی قرار می‌دهند که عجز خود را نشان دهند، اما ملت بزرگ، تاریخ‌ساز، فداکار و ایثارگر ایران در همه مقاطع تاریخی بویژه در سال جاری ایستادگی و مقاومت خود را در برابر زیاده‌خواهی دشمنان به خوبی نشان داد.

ملت ایران درمسیر پیشرفت و تعالی است

رئیس جمهور با بیان اینکه در طول دولت یازدهم و دوازدهم، ۵ بار برای بهره‌برداری از فازهای مختلف پارس جنوبی به این منطقه سفر کرده‌ام، گفت: بهره‌برداری از فازهای گسترده پارس جنوبی، نشان‌دهنده این است که ملت ایران مسیر پیشرفت و تعالی خود را به حول و قوه الهی به خوبی انجام داده و ادامه خواهد داد.

رییس دولت دوازدهم همچنین در ادامه گفت:  بهره‌برداری از چندین طرح مهم زیربنایی و اقتصادی در هفته‌های اخیر در کشور و ایجاد پیوند مستحکم با کشور عراق، مایه خرسندی است.

رئیس جمهور بهره‌برداری از پالایشگاه عظیم ستاره خلیج فارس و طرح افزایش کیفیت تولید پالایشگاه بندرعباس را مایه افتخار دولت و ملت ایران دانست و اظهار داشت: اینکه تولید بنزین از ابتدای دولت یازدهم تاکنون ۲ برابر شده، نشان از تحرک فعالیت‌ها، ایثار ملت و فعالان صنعت نفت است که توانسته‌ایم میزان تولید بنزین را از ۵۲ میلیون لیتر به بیش از ۱۰۱ میلیون لیتر در روز برسانیم.

روحانی ادامه داد: دشمنان ملت ایران و آمریکایی‌ها بدانند بر فرض اینکه در این ۵ سال، هیچ اقدامی انجام نگرفته است، اما همین که تولید بنزین را از ۵۲ میلیون لیتر در سال ۹۲ به بیش از ۱۰۱ میلیون لیتر رسانده‌ایم، افتخاری برای صنعت نفت و ملت ایران است. البته شاید برخی خوش‌شان نیاید که بگوییم این افتخار دولت است، اما همه مسئولان رده بالای کشور از طرف مردم این بار مسئولیت را برعهده دارند و اگر افتخاری وجود دارد، متعلق به مردم است.

رئیس جمهور افزایش واحدهای پالایشگاهی و دریایی در پارس جنوبی از ۱۰ فاز در سال ۹۲ به ۲۵ فاز در حال حاضر را اقدامی بزرگ و موجب افتخار دانست و گفت: با افتتاح فازهای پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز در کشور ۱۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته که این نشان از قدرت ملی ماست.

روحانی با اشاره به قدرت فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی، اقتصادی، فنی و انرژی ملت ایران و بهره‌مندی کشور از منابع گسترده خدادادی، گفت: امروز از لحاظ منابع خدادادی، در سطح اول و در زمینه تولید در سطح چندم جهان قرار داریم و این در حالی است که قدرت نظامی در کنار قدرت فرهنگی، تاریخی و تأثیرگذاری در منطقه و جهان معنا پیدا می‌کند.

رئیس جمهور اظهار داشت: هنگامی که تولید نفت و گاز در کشور افزایش پیدا می‌کند در حقیقت قدرت ملی ما بالا رفته است.

روحانی با اشاره به ضرورت و اهمیت خوداتکایی در کشور، ‌گفت: پیش از این در بخش نفتِ گاز، بنزین و گاز نیاز به واردات داشتیم، اما در چند سال اخیر توانسته‌ایم در بنزین، گازوییل و گاز، روی پای خود بایستیم که این موجب استقلال و خوداتکایی شده و در این صورت هیچ کس نمی‌تواند به ملت ما زورگویی کند.

دیگر خبری از تحریم واردات بنزین نیست

رئیس جمهور با بیان اینکه پیش از این هنگامی که می‌خواستند ملت ایران را تحریم کنند، واردات بنزین را مورد تحریم قرار می‌دادند، اما امروز خبری از تحریم واردات بنزین در صدر تحریم‌ها نیست، گفت: دشمنان ملت ایران، امروز به خوبی می‌دانند، که ما نیازی به واردات بنزین و نفتِ گاز، نداریم و توانسته‌ایم روی پای خود بایستیم.

روحانی با اشاره به اینکه در دولت گذشته در ایامی در فصل زمستان که کشور نیاز به واردات گاز داشت، هنگامی که می‌خواستیم آن را از کشوری بگیریم به دلیل نیاز، قیمت گاز را ۹ برابر، افزایش دادند و دولت هم در آن زمان چاره‌ای جز خرید نداشت، گفت: هنگامی که روی پای خود بایستیم قدرت، جایگاه و تأثیرگذاری ما افزایش خواهد یافت.

رئیس جمهور فشارهای حاصل از تحریم‌های اقتصادی را علیه ملت ایران ناجوانمردانه برشمرد و خاطر نشان کرد: امروز در موضوع محیط زیست بخاطر اعمال تحریم برای حل برخی مشکلات زیست محیطی و کاهش تبعات آن دچار مشکل هستیم و در این راستا تحریم آمریکا علیه ایران یک جنایت علیه بشریت است.

روحانی افزود: تحریم پیش از آنکه جنگ اقتصادی باشد، جنگ روانی است و در این راستا هنگامی که می‌خواهیم کالایی را برای رفع نیاز کشور وارد کنیم، آنها به سیستم بانکی جهان فشار می‌آورند و مانع از ورود برخی کالاهای مورد نیاز می‌شوند که کمبود این مواد تبعات روانی را در جامعه به دنبال دارد.

رئیس جمهور با بیان اینکه در سال ۹۲ و در آغاز کار دولت تدبیر و امید به واسطه آنکه مردم نسبت به توانمندی دولت و اینکه دولت می‌تواند مشکلات را حل و فصل کند، امیدوار شده بودند، قیمت‌ها کاهش یافت و سرمایه‌گذاری‌ها آغاز شد و میزان اشتغال در کشور افزایش پیدا کرد، اظهار داشت: امیدواری و امید به آینده در مردم موجب شد تا این روند در کشور شکل بگیرد.

نگرانی مردم در جامعه و اشتغال تاثرگذار است

روحانی با بیان اینکه امروز دشمنان برای آنکه مردم نسبت به آینده خود ناامید و دلسرد شوند، توطئه تحریم را در پیش گرفتند، گفت: هنگامی که مردم نسبت به آینده و چند ماه دیگر خود نگران باشند مطمئناً در سرمایه‌گذاری، تولید، آرامش روانی جامعه و اشتغال تأثیرگذار خواهد بود.

رئیس جمهور تأکید کرد: آمریکایی‌ها باید بدانند که هرگز به اهداف خود نخواهند رسید و اینکه تصور می‌کنند ملت ایران با اعمال فشار در برابر مسیر غلط و زیاده‌خواهی آنها سر فرود خواهد آورد، امکان ندارد چرا که ملت ایران در کنار مسئولان و رهبری شجاع در برابر آنها ایستاده‌اند.

بر اساس این گزارش همچنین بیژن زنگنه وزیر نفت نیز در این مراسم  طی سخنانی گفت:: در سال ۱۳۷۶ اولین قرارداد توسعه پارس جنوبی امضا شد. تا مردادماه سال ۱۳۸۴ فازهای یک تا پنج این میدان به بهره‌برداری رسید و از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ پنج فاز نیمه‌تمام ۶ تا ۱۰ به انجام رسید.

وی ادامه داد: آخر سال ۱۳۹۳ فاز ۱۲ (معادل سه فاز استاندارد) آخر سال ۱۳۹۴ فازهای ۱۵ و ۱۶ در ۲۵ فروردین‌ماه سال ۱۳۹۶، شش فاز متعارف و امروز نیز چهار فاز دیگر به بهره‌برداری رسید.

وزیر نفت در مورد توسعه فاز ۱۴ توضیح داد: دو فاز دیگر در فاز ۱۴ وجود دارد و تلاش می‌شود در سال ۱۳۹۹ به بهره‌برداری برسد. تا اواسط سال آینده نیز سه فاز دریایی فازهای ۱۳، ۱۶ و ۲۲ تا ۲۴ نیز به بهره‌برداری می‌رسد و تولید از میدان گازی پارس جنوبی به جز در نظر گرفتن فاز ۱۱ به ۷۵۰ میلیون مترمکعب در روز می‌رسد و تولید روزانه گاز کشور ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب خواهد شد.

سال دیگر از مرز گازرسانی ۹۵درصدی خواهیم گذشت

زنگنه در ادامه با بیان این‌که ظرفیت تولید ایران در پارس جنوبی به ۶۶۰ میلیون متر مکعب در روز رسیده است، اظهار کرد: افزایش تولید گاز، کاهش سهم سوخت مایع در نیروگاه‌ها، رکورد زدن صادرات و غیره از عوائد افتتاح فازهای پارس جنوبی است.

وی در مورد گازرسانی نیز توضیح داد: اواسط سال ۱۳۹۸ از ۹۵ درصدی که برای گازرسانی تعهد کرده بودیم عبور خواهیم کرد.

وزیر نفت با اشاره به جمع‌آوری فلرها، اظهار کرد: به برکت برجام تجهیزاتی که برای جمع‌آوری گازهای همراه نیاز داشتیم را وارد کردیم و دستگاه‌های اس آر یو به زودی نصب خواهد شد و نگرانی محیط زیستی ما رفع می‌شود.

به گفته وی به اتکای پارس جنوبی مجموعه‌ای از صنایع پایین‌دستی ایجاد شده است.

اجرای ۱۸ طرح پتروشیمی در دستور کار است

زنگنه در ادامه با اشاره به طرح‌های پتروشیمی اظهار کرد: از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۷ از ۱۵ طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری ۵۶ میلیارد دلار بهره‌برداری شد که ارزش تولیدات این ۱۵ طرح ۵.۲ میلیارد دلار بوده است. تا پایان دولت دوازدهم از ۱۸ طرح دیگر در پتروشیمی بهره‌برداری خواهد شد.

وزیر نفت با تاکید بر این‌که با بهره‌برداری از ۱۸ طرح پتروشیمی تحول عظیمی در این صنعت ایجاد خواهد شد، توضیح داد: محصول نهایی پتروشیمی در سال ۱۳۹۲، ۲۷ میلیون تن بوده است که این میزان در حال حاضر به ۳۱ میلیون تن رسیده است و با اجرای طرح‌های مذکور به ۵۲ میلیون تن خواهد رسید. ظرفیت کل پتروشیمی در سال ۱۳۹۲، ۵۶ میلیون تن بوده که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۹۴ میلیون تن خواهد رسید. ارزش تولیدات محصولات پتروشیمی در سال ۱۳۹۲، ۱۸ میلیارد دلار و در سال ۱۳۹۶، ۲۵ میلیارد دلار بوده که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۳۶ میلیارد دلار خواهد رسید.

تولید گاز ایران دوبرابر شد

زنگنه همچنین بیان کرد:سال ۱۳۹۱ تولید بنزین در کشور ۵۲ میلیون لیتر بود اما اینک این تولید به ۱۰۱ میلیون لیتر در روز رسیده است و این در حالی است که در سال ۹۱ بنزین یورو در کشور تولید نمی شد اما هم اینک تولید این فرآورده به ۷۶ میلیون لیتر در روز رسیده است.

وزیر نفت با اشاره به ساخت پایانه صادراتی جاسک گفت: ساخت این پایانه قبل از سال ۱۳۹۹ به پایان می‌رسد و برای نخستین‌بار نفت ایران از طریق مکران صادر خواهد شد.

این مقام مسئول  با تاکید بر این که افزایش تولید نفت در میادین غرب کارون هم اکنون در دستور کار قرار گرفته است گفت:افزایش ۵ برابری تولید از میادین غرب کارون درحالی به رقم ۳۵۵ هزار بشکه رسیده است که این رقم در سال ۹۱ به میزان ۷۰ هزار بشکه در روز ثبت شده بود.

زنگنه در خاتمه گفت: بسیاری بر ما فشار می آورند تا برنامه های توسعه ای  وصادراتی خود را افشا کنیم اما این فشارها مانع کار ما نخواهد شد و ما بدون سروصدا به کار خود ادامه خواهیم داد چرا که صنعت نفت ایران در حال حاضر در خط مقدم نبرد اقتصادی قرار گرفته است.

۱۱ میلیارددلارسرمایه گذاری در فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی

بنا به این گزارش همچنین محمد مشکین فام مدیر عامل شرکت نفت و پاز پارس نیز در این افتتاحیه با اشاره به روند توسعه میدان گازی پارس جنوبی گفت:پس از توسعه ۱۰ فاز و افتتاح ۱۱ فاز این میدان در دولت تدبیر و امید امروز چهار فاز دیگر را تجربه می‌کنیم.

وی باتاکید بر سرمایه‌گذاری ۱۱ میلیارد دلاری در چهار فاز ۱۳، ۲۲، ۲۳ و ۲۴ گفت: ظرفیت این فازها ۱۱۲ میلیون مترمکعب در روز گاز غنی است و برای افتتاح آنها ۷۶ حلقه چاه در فاصله ۱۰۰ کیلومتری ساحل حفر شده است همچنین هشت عرشه دریایی با وزن بیش از ۶۰ هزار تن ساخت و نصب شده است. ۳۸۰ کیلومتر نیز لوله‌گذاری صورت گرفته است.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در مورد عمده محصولاتی که در فازهای مذکور تولید می‌شود، توضیح داد: ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین به صورت روزانه، ۱۵۰ هزار بشکه میعانات گازی، دو میلیون گاز اتان و تولید سالانه دو میلیون تن ال پی جی جهت صادرات از این فازها تولید خواهد شد.

به گفته مشکین‌فام میزان برداشت ایران از میدان گازی پارس جنوبی در سال ۱۳۹۲، ۲۸۰ میلیون مترمکعب در روز بود که در حال حاضر این میزان به ۶۶۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.

تکمیل طرح ها با ۱۰ میلیارد دلار دیگر سرمایه گذاری 

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در ادامه با بیان این‌که پول سرمایه گذاری در پارس جنوبی تاکنون بالغ بر ۷۷ میلیارد دلار بوده است، اضافه کرد:با تزریق ۱۰ میلیارد دلار دیگر، توسعه کامل این میدان در مرحله نخست محقق می‌شود.

به گفته وی تاکنون ۱.۵ تریلیون مترمکعب گاز طبیعی در طرف ایرانی از پارس جنوبی برداشت شده است.

بدین ترتیب مخزن عظیم گازی پارس جنوبی که بخش مهمی از ارتقا اقتصادی ایران و جهان با بهره برداری های جدید از آن رقم می خورد یکبار دیگر باعث شگفتی شد و ظرفیت های داخلی کشور ، در شرایط سخت تحریمی ،برگی دیگر از مولفه اقتصاد مقاومتی را پشود.

عکس:سیدحسن حسینی-شانا