تهدید روبیک در فضای مجازی فضای مجازی بحران هویت در دهههای اخیر انقلابی در حوزه ارتباطات و کامپیوتر ایجادشده است؛ که نشان میدهد تهدید شاخههای متعددی را به خود گرفته است با توجه به آنکه در دنیای مدرن تهدید دارای چندین لایه و به تعریف متخصصین چندبعدی شده است. نشان میدهد که مابین حفظ امنیت […]
تهدید روبیک در فضای مجازی
فضای مجازی بحران هویت
در دهههای اخیر انقلابی در حوزه ارتباطات و کامپیوتر ایجادشده است؛ که نشان میدهد تهدید شاخههای متعددی را به خود گرفته است با توجه به آنکه در دنیای مدرن تهدید دارای چندین لایه و به تعریف متخصصین چندبعدی شده است.
نشان میدهد که مابین حفظ امنیت و تهدید یک رابطه مستقیم قرار دارد به همین دلیل حوزه امنیت در دنیای مجازی امر جدی و قابلتوجه است. لذا در حوزه تهدیدهای فضای مجازی به نظر میآید که مبحث بحران هویت تهدیدی خطرناک در فضای مجازی است تهدیدی که میتواند آرامش روانی جامعه و مخاطبین این دهکده جهانی را با چالشی جدی روبرو کند و این مهم تا آنچه نمایان میشود که مقام معظم رهبری میفرمایند {فضای مجازی بهاندازه انقلاب اسلامی اهمیت دارد هرکس بهاندازه وسع و توان و هنر خود باید در این میدان حضور یابد}. این بیان نشان میدهد اهمیت این موضوع را که به دلیل گسترش شبکههای اجتماعی و افزایش روزافزون کاربران این سامانهها بستر بسیار مناسبی ایجادشده برای حملات و طراحی تئوریهای مهندسی اجتماعی و برهم زدن فضای امن جامعه توسط هکرهای دنیایی مجازی که این اتفاق غالباً به دلیل عدم آشنایی با اینگونه تهدیدها باعث گردیده خطر بزرگی در کمین کاربران این شبکه قرار گیرد؛ که به شکل مختصر به سه مورد از این ناامنیها و تهدیدها خواهیم پرداخت.
امنیت روانی خانواده و جامعه
با توجه به اینکه خانوادهها قدرت و ابزار بیشتری در ارتباطات نسبت به گذشته به دست آوردهاند بهنحویکه هر یک از کاربران میتوانند بهوسیله فضای مجازی زیرساختهای آن همانند شبکههای اجتماعی با افراد دیگر به نحوه کاملتری در ارتباط باشند بدان معنا که در کمترین زمان و هزینه میتوانند حجم گستردهای از پیام را در قالب پیامهای صوتی، تصویری و… انتقال دهند؛ که البته این ارتباطات ممکن است بدون در نظر گرفتن حریم خصوصی افراد قابلیت رؤیت داشته باشد. به شکلی که اطلاعات از حریم خانواده به بیرون انتشار پیدا کند. و یا کاهن پای هکرهای فضای مجازی به درون خانواده بهصورت غیرمستقیم و ناآگاهانه باز شود؛ و در درازمدت ممکن است این بیتوجهی ما در ارتباطات و عدم اقدامات کنترلشده امنیت خانواده را و همچنین در وسعت بیشتر امنیت جامعه را با بحران روبرو سازد. این اتفاق میتواند باعث دزدیده شدن از عکسهای شخصی گرفته تا رازهای خانوادگی باشد که میتواند و سبب ناامنی در خانوادهها شود یعنی در مواقعی استفاده غلط و بیمحابا از فضای مجازی در خانوادهها مشکلهای جدیدی را پدیدار کند؛ که موجب ایجاد بحران کاهش گفتگو و تولید ناامنی ذهنی میان اعضای خانواده شود و به دنبال آن شکلگیری رویداد تلخی است که نتیجه ان اعتماد و جذب به فضای خارج از خانه گردد و افراد مشکلات خود را بهجای مطرح کردن در کانون خانواده در فضای مجازی با غریبهها در میان بگذارند که این امر موجب ایجاد یک بستر مناسب برای کلاهبرداران و شیادان میشود و باعث از بین رفتن بنیان خانواده و فساد در جامعه خواهد شد.
سارقین هویت
سارق هویت با استفاده از اطلاعات فرد نظیر نام آدرس شمارهحساب بانکی شماره ملی و تاریخ تولد بدون اینکه فرد اطلاعی از به سرقت رفتن اطلاعات خود داشته باشد مورداستفاده قرار میگیرند. البته مفهوم سرقت هویت فقط به این چند مورد معطوف نمیشود درگذشتهی سارقان هویت با پوشیدن یک یونیفرم یا تقلید از یک فرد موردنظر برای رسیدن به نیات شوم خود استفاده میکردند اما امروزه هویت سارقین خلاقتر شده و از ترفندهای ویژهای مثل مهندسی اجتماعی برای اجرای کارشان و رسیدن به هدف خود استفاده میکنند. لذا حفظ اسناد مهم و هویتی و عدم نشر آن در فضای مجازی میتواند عامل جلوگیری از تهدیدهای بعدی باشد.
مهندسی اجتماعی
روش دستیابی به سیستمها، دادهها یا ساختمانهای میباشد که در آن از روانشناسی انسانی بهرهبرداری می شودغالبا در این نوع مهندسی اجتماعی ترکیبی از مهارتهای شخصی و سختافزاری به کار گرفته میشود درواقع مهندسی اجتماعی از روشهای غیر فنی مبتدی و ویژگیهای روانشناسانه افراد برای نفوذ به سیستمها و دسترسی به اطلاعات کاربران توسط هکرها مورداستفاده گرفته میشود. کوین میتینگ که یک هکر معروف است برای اولین بار عبارت مهندسی را مطرح کرده است درنتیجه برای مقابله با حملات و تهدیدها در فضای مجازی باید بهصورت هوشمندانه و آگاهانه عملکرد و از تبادل هرگونه اطلاعات فردی از قبیل (عکس، فیلم، شمارهحساب و…) در فضای مجازی خودداری کرد. چونکه در فضای مجازی یک فضای نامحدود و ناامن است و هیچگاه نمیتوان امنیت را در فضای مجازی به صد درصد رساند لذا باید تمام سعی خودمان را به کار بگیریم تا تهدیدهای فضای مجازی را به حداقل برسانیم.
در مقاله بعدی به مقوله هک و مقابله با آن خواهیم پرداخت.
(مهندس علیرضا روزبهانی)