گازتولیدی میدان مشترک پارس جنوبی درحدفاصل سال های ۹۲ تا ۹۷ به میزان دوبرابر افزایش پیداکرد. به گزارش پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva)، محمد مشکینفام مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس پیش از ظهر امروز در یک نشست خبری که به مناسبت بیستمن سالگرد شروع به کار این شرکت برگزار شد ضمن تشریح عملکرد این […]
گازتولیدی میدان مشترک پارس جنوبی درحدفاصل سال های ۹۲ تا ۹۷ به میزان دوبرابر افزایش پیداکرد.
به گزارش پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva)، محمد مشکینفام مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس پیش از ظهر امروز در یک نشست خبری که به مناسبت بیستمن سالگرد شروع به کار این شرکت برگزار شد ضمن تشریح عملکرد این مجموعه گفت:تولید گاز در بازه زمانی ۵ ساله ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ این میدان مشترک گازی به دو برابر رسیده است.
وي با بيان اينكه توليد گاز غني از ميدان پارس جنوبي تا پايان سال ۹۲ با بهرهبرداري از ۱۱۰ حلقه چاه، ۲۸۵ ميليون مترمكعب بوده است، افزود: در حال حاضر ظرفيت برداشت گاز از اين ميدان مشترك با ۲۶۷ حلقه چاه توليدي به مرز ۶۰۰ ميليون مترمكعب رسيده و بيش از دو برابر افزايش يافته است.
مشكينفام همچنين برداشت تجمعي گاز ترش از پارس جنوبي را ۱۳۴۸ ميليارد مترمكعب اعلام و اظهار كرد: توليد گاز از ابتداي توسعه ميدان گازي پارس جنوبي تا سال ۹۲ معادل ۵۹۶ ميليارد فوت مكعب بوده است كه در ۵ سال اخير بيش از دو برابر رسيده است.
مديرعامل شركت نفت گاز پارس ميانگين برداشت روزانه گاز از پارس جنوبي را ۵۸۳ ميليون مترمكعب اعلام كرد كه ۷۰ درصد سبد مصرفي گاز كشور را شامل ميشود.
اين مقام مسئول در شركت نفت و گاز پارس درخصوص تعهد توسعه طرحهاي در حال بهرهبرداري تا پايان سال ۹۷ گفت: براساس تكليف وزارت نفت و شركت ملي نفت ايران، افزایش ۳ میلیارد فوت مکعب تولید روزانه گاز برابر با تولید روزانه ۸۵ میلیون مترمکعب را در دستور كار خود داريم كه تا به امروز افزایش ظرفیت تولید یک میلیارد فوت مکعبی از فاز ۱۴ محقق شده و افزایش ظرفیت دومیلیارد فوتمکعبی از فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴ با بهرهبرداري از ۴ سكوي گازي اين فازها تا اواسط بهمنماه محقق میشود.
بر اساس این گزارش مشکین فام مجموع ذخاير گازي ميدانهاي تحت مديريت اين شركت شامل پارسجنوبي، پارس شمالي، فرزاد A و B، گلشن، فردوسي، بلال و كيش را ۶۷۳ تريليون فوت مكعب عنوان كرد و گفت: توسعه ميدان گازي كيش اخيراً به شركت نفت و گاز پارس واگذار شده است كه فاز اول آن توسط شركت مهندسي و توسعه نفت اجرا شده و باقي فازهاي اين ميدان در آينده تكميل خواهد شد.
مديرعامل شركت نفت و گاز پارس ظرفيت توليد گاز غني از ميدان مشترك پارس جنوبي با قطر را ۶۰۰ ميليون مترمكعب در روز عنوان كرد و افزود: بلوكهاي مرزي اين ميدان مشترك به جز فاز ۱۱، در مدار توليد قرار دارند و تا پايان سال جاري ظرفيت برداشت گاز ترش از فازهاي در حال توسعه اين ميدان (۱۳، ۱۴، ۲۲-۲۴) در مجموع ۳ ميليارد فوت مكعب در روز افزايش مييابد.
بهرهبرداري از ۴ مخزن ذخيرهسازي ميعانات گازي
مشكينفام در بخش ديگري از سخنان خود از بهرهبرداري از چهار مخزن ذخيرهسازي میعانات گازی پارسجنوبی با ظرفیت هر كدام ۵۰۰ هزار بشکه خبر داد و اضافه كرد: ظرفيت انبارش ميعانات گازي با بهرهبرداري از ۴ مخزن به ۲ ميليون بشكه افزايش يافته است.
وي درخصوص آخرين وضعيت پالايشگاه طرحهاي ۱۳ و ۲۲-۲۴ پارس جنوبي گفت: سه ردیف شیرینسازی فازهاي ۱۳ و ۲۲-۲۴ در مدار بهرهبرداي قرار دارد و تا پايان هفته جاري آخرين رديف شيرينسازي فاز ۱۳ وارد مدار توليد خواهد شد، همچنين آخرين رديف شيرينسازي فاز ۲۲-۲۴ هم تا اواسط بهمنماه به بهرهبرداري ميرسد، بنابراين پالايشگاههاي اين دو فاز براي تصفيه ۲ ميليارد فوت مكعب گاز در روز به آمادگي كامل ميرسند.
به گفته مشكينفام سومين سكوي دريايي فاز ۱۴ هم تا پايان سال جاري نصب و راهاندازي خواهد شد و ظرفيت برداشت از اين فاز تا ۱ ميليارد و ۵۰۰ ميليون فوت مكعب در روز افزايش مييابد.
کار پارس جنوبي تا پايان سال ۹۸ به اتمام ميرسد
وي از اتمام عمليات لولهگذاري خطوط لوله دريايي و خشكي فازهاي پارس جنوبي (به جز فاز ۱۱) تا پايان سال جاري خبر داد و گفت: از خرداد تا آذرماه سال جاري بيش از ۴۰۰ كيلومتر در سه طرح توسعهاي پارس جنوبي لولهگذاري شده است.
مديرعامل شركت نفت و گاز پارس در ادامه با بيان اينكه در مجموع ۱۳ پالايشگاه گازي در منطقه پارس جنوبي واقع شده است، گفت: تا كنون ۸ پالايشگاه منطقه عسلويه در مدار توليد قرار گرفته و تحويل بهرهبردار شده است، همچنين ۵ پالايشگاه در منطقه تنبك و اختر (سايت دو پارس جنوبي) واقع شده است كه دو پالايشگاه ۱۹ و ۱۲ به بهرهبردار تحويل شده است.
مشكينفام با اشاره به بهرهبرداري از پالايشگاه فاز ۱۴ تا پايان سال ۹۸ افزود: سهچهارم پالايشگاههاي فاز ۱۳ و ۲۲-۲۴ وارد مدار توليد شده است و واحدهاي جانبي تصفيه اتان، پروپان و بوتان اين پالايشگاهها تا اوايل سال آينده تكميل خواهد شد و ميتوان گفت پرونده توسعه پارس جنوبي به جز فاز ۱۱ تا پايان سال ۹۸ به اتمام ميرسد.
مديرعامل شركت نفت و گاز پارس به مقايسه برداشت گاز از ميدان مشترك گازي پارس جنوبي با قطر نيز پرداخت و با اشاره به اينكه كشور قطر توسعه فازهاي مشترك از اين ميدان را زودتر از ايران آغاز كرده است، گفت: برداشت گاز از اين ميدان مشترك از سال ۸۱ در هر دو كشور آغاز شد و تا سال ۸۶ همتراز بوده است، اما پس از آن به مدت ۸ سال قطر در برداشت گاز از بزرگترين ميدان گازي جهان از ايران پيشي گرفت و با ايجاد فاصله زيادي، ظرفيت توليد را از اين ميدان مشترك به ۶۰۰ ميليون مترمكعب در روز افزايش داد، در حالي كه ظرفيت توليد ايران ۲۸۵ ميليون مترمكعب در روز بود.
افزایش ۳۷۲ میلیون مترمکعبی برداشت گاز از سال ۱۳۹۲ تاکنون
وي با اعلام اينكه در فاصله سالهاي ۹۲ تا ۹۷، برداشت ايران از مخزن مشترك پارس جنوبي ۳۷۲ ميليون مترمكعب افزايش يافته است، ادامه داد: از سال ۹۲ توسعه در پارس جنوبي شتاب بيشتري به خود گرفت، تا جايي كه با توسعه فازهاي اين ميدان تا پايان سال جاري توليد گاز از پارس جنوبي به مرز ۶۰۰ ميليون مترمكعب محقق ميشود.
مشكينفام با اشاره به اينكه از سالهاي ۸۰ تا ۸۳ ، ۶ سكوي بهرهبرداري در بخش دريايي در مدار توليد قرار داشته است، گفت: در فاصله سالهاي ۸۴ تا ۹۱، ۵ سكوي گازي به بهرهبرداري رسيده و در سالهاي ۹۲ تا ۹۷، ۲۱ سكوي دريايي نصب و راهاندازي شده است.
به گفته مديرعامل شركت نفت و گاز پارس، در فاصله سالهاي ۸۰ تا ۸۳، ده رديف شيرينسازي گاز در پالايشگاههاي گازي پارس جنوبي به بهرهبرداري رسيده است، در سالهاي ۸۴ تا ۹۱، ده رديف شيرينسازي گاز وارد مدار توليد شده و در فاصله سالهاي ۹۲ تا ۹۷، سي رديف شيرينسازي عملياتي شده است.
۱۹هزار نفر در پارس جنوبی مشغول به کارند
وي اتمام عمليات اجرايي در پروژههاي پارس جنوبي را منجر به كاهش پيك كاري دانست و اضافه كرد: در حال حاضر كه عمده فعاليتها به عمليات تكميلي طرحها و راهاندازي پالايشگاه معطوف شده، قريب به ۱۹ هزار نفر در پارس جنوبي مشغول فعاليت هستند.
به گفته محمد مشكينفام، پيشرفت فيزيكي طرحهاي توسعهاي پارس جنوبي در بلوك فاز ۱۳، به ۹۴٫۵ نيم درصد، در فاز ۱۴ نزديك به ۸۰ درصد و در فاز ۲۲-۲۴ پارس جنوبي به ۹۱٫۵ درصد رسيده است، همچنين انتظار ميرود كه در سال جاري توليد تجمعي گاز ترش از پارس جنوبي به ۱۹۳ ميليارد مترمكعب برسد كه تا كنون ۱۴۰ ميليارد مترمكعب محقق شده است.
اين مقام مسئول سهم بخش خصوصي در توسعه فازهاي ۲ و ۳ پارس جنوبي را ۳۰ درصد اعلام كرد و گفت: اين رقم در حال حاضر به ۶۳ درصد افزايش يافته است و در اين مدت تلاش شده تا توان سازندگان و پيمانكاران ايراني را ارتقا دهيم، چرا كه در دوره قبلي تحريم شركتهاي صاحبنام بينالمللي به تعهدات خود عمل نكردند و فعاليت در پارس جنوبي با وقفه مواجه شد، به همين دليل با افزايش توان شركتهاي داخلي در حال حاضر ۴۰ شركت ايراني در پارس جنوبي جايگزين شركتهاي خارجي شدهاند كه با همان كيفيت مگاپروژههاي پارس جنوبي را به سرانجام رساندهاند.
مذاکره با «او ان جی سی» برای توسعه «فرزاد بي» ادامه دارد
مدیرعامل شركت نفت و گاز پارس درباره طرح توسعه میدان گازی «فرزاد بی» نیز گفت: مذاکره با هندی ها برای توسعه این میدان در جریان است، در همين راستا شرکت هندی «او ان جی سی» مطالعات اولیه، مفهومی و پایه در بخش سطحالارضی اين ميدان را انجام داده و عمليات لرزهنگاري ميدان نيز در حال تكميل است.
مشکین فام اضافه کرد: گاز این میدان، ناخالصی زیادی (۲۱ درصد) دارد که بررسی برای مصرف آن به صورت تزریق به شبکه سراسری و یا تزریق به چاههای نفتی ادامه دارد.
وی به توسعه میدان گازی بلال نیز اشاره کرد و گفت: گاز تولیدی این میدان كه ميدان كوچكي محسوب ميشود كه مقرر است گاز برداشت شده از آن براي جبران كاهش توليد فاز ۱۲، از طریق سکوی ۱۲C به خشکی منتقل شود.
آخرين خبرها از توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبي
مشكينفام در پاسخ به پرسشي درخصوص رشوه توتال از مقامات ايراني در توسعه فازهاي پارس جنوبي گفت: اين موضوع مربوط به توسعه فازهاي ۲ و ۳ در سال ۹۷ ميلادي است و به فاز ۱۱ مربوط نميشود، با اين حال شركت ملي نفت ايران و شركت نفت و گاز پارس مستنداتي در اين زمينه در اختيار ندارند.
مديرعامل شركت نفت و گاز پارس درخصوص آخرين وضعيت طرح توسعه بخش فراساحل فاز ۱۱ پارس جنوبي نيز توضيح داد: توتال به دليل شرايط تحريم، عدم توانايياش براي ادامه توسعه اين طرح را به طور رسمي اعلام كرد و بر اساس مفاد قرارداد سهم اين شركت فرانسوي به طرف چيني منتقل شده است.
وي افزود: اگرچه در رسانهها اعلام شده كه شركت چيني از توسعه فاز ۱۱ كنارهگيري كرده است، اما هيچ موضعگيري رسمي از سوي چينيها اعلام نشده و فرآيند انتقال سهم و توسعه فاز ۱۱ در حال پيگيري است و به زودي وضعيت پيمانكار فاز ۱۱ مشخص خواهد شد.
محمد مشكينفام مهمترین رکن قرارداد فاز ۱۱ پارسجنوبی را مربوط به فناوری ساخت سکوهای تقویت فشار گاز عنوان كرد و با اشاره به مهاجرت شديد گاز از اين موقعيت گفت: نصب سكوهايي با وزن ۲۰ هزار تن در دريا پيچيدگيهاي خاصي دارد كه تكنولوژي آن در اختيار ايران قرار ندارد، توتال در طول يك سال گذشته طراحيهاي اوليه ساخت اين سكوها را انجام داده و مستندات و مدارك آن را در اختيار شركت چيني قرار داده است، بنابراين ميتوان گفت مقدمات ساخت اين سكوها فراهم شده و در آينده ميتوان اميدوار بود كه ساخت اين تأسيسات توسط شركتهاي داخلي انجام شود.
وي در بخش ديگري از اظهارات خود در پاسخ به پرسشي مبني بر شكايت ايران از شركت فرانسوي توتال به دليل خروج از پروژه فاز ۱۱ گفت: موضوع شكايت از اعضاي اين كنسرسيوم مطرح نيست، چرا كه طبيعت قراردادهاي آي.پي.سي و باي.بك با توجه به سرمايهگذاري پيمانكار به گونهاي است كه بازپرداخت هزينه بايد از محل عوايد ميدان باشد، بنابراين جريمهاي براي آن در نظر گرفته نميشود و تا زماني كه ميدان به توليد نرسد، بازگشت سرمايه نيز محقق نميشود.
مشکین فام افزود: تاکنون ۹۰ میلیون دلار برای توسعه فاز ۱۱ سرمایهگذاری شده که ۴۵ میلیون دلار از آن متعلق به توتال بوده است که با خروج این شرکت از توسعه این فاز، این سرمایه گذاری در ایران باقی می ماند و به توتال بازپرداخت نمی شود.
مشكينفام به جكت فاز ۱۱ كه توسط شركت پتروپارس ساخته شده بود نيز اشاره كرد و گفت: اين جكت در يارد جزيره قشم مستقر است و پس از تكميل مطالعات، براي موقعيت ۱۱B استفاده خواهد شد.
در برداشت گاز از پارس جنوبي محدوديتي نداريم
مديرعامل شركت طرحهاي توسعهاي پارس جنوبي، كاهش توليد تكليفي از مخزن مشترك پارس جنوبي از سوي وزارت نفت را تكذيب كرد و گفت: هيچگونه محدوديتي در برداشت گاز از پارس جنوبي از سوي وزارت نفت تكليف نشده است و توليد از اين ميدان مشترك با ظرفيت كامل ادامه دارد.
وي رقم تولید میعانات گازي از ميدان پارس جنوبي را ۶۰۰ هزار بشكه در روز اعلام كرد و گفت: طرح احداث مخازن متمركز ذخيره سازي ميعانات گازي از سال ۸۶ كلنگزني شده كه با بهرهبرداري از چهار مخزن اين طرح با ظرفيت ۵۰۰ هزار بشكه، ظرفيت انبارش ميعانات گازي پارس جنوبي به ميزان ۲ ميليون بشكه افزايش مييابد.
مذاكره با مرسك براي توسعه لايههاي نفتي متوقف شده است
مدیرعامل نفت و گاز پارس درباره توسعه لایه نفتی پارسجنوبی نیز گفت: به علت خریداری شرکت «مرسک» توسط توتال، مذاکره با این شرکت برای توسعه این لایه نفتی متوقف شد و اکنون در حال مذاکره محرمانه با چند شرکت ایرانی هستیم.
به گفته مشكينفام، از زمان توسعه پارس جنوبی تاکنون ۷۸ میلیارد دلار در این میدان سرمایهگذاری شده که از این میزان، ۱۴ میلیارد دلار صرف سرمایهگذاری در تأسيسات زيربنايي از جمله ساخت جاده و فرودگاه شده است.